Blog

Kell-e hivatásos operatőr egy esküvőre

Előre szeretném bocsátani, tisztában vagyok vele, hogy milyen furcsa cím ez egy olyan honlapon ahol esküvői fotó és videó készítésével foglalkoznak, de tudom, hogy nagyon sok ifjú pár esetében felmerül ez a kérdés.

Gyakran az anyagi korlátok miatt a családból kérnek meg valakit, hogy készítse el az esküvő fényképeket vagy filmet.  Természetesen nem állítom, hogy ez mindig rossz döntés, de a legtöbb esetben a vendégek közül megkért alkalmi fotósok és videósok nem hivatásszerűen végzik ezt a munkát, aminek következtében általában nem professzionális eszközökkel készítik el a felvételeket, illetve nem olyan utómunka állomásokon végzik az utómunkát, mint a profik. Bár nagyon sok amatőr fényképészt illetve operatőrt láttam, aki sok szép képet vagy felvételt készített, ezzel csak az a baj, hogy egy esküvőn nem lehet hibázni, nem elég, ha sok a szép kép, nekünk minden képet illetve pillanatot tökéletesen kell rögzítenünk, ezek a pillanatok egyediek és megismételhetetlenek, ha ezt akkor és abban a pillanatban nem örökítjük meg akkor soha többé.

Az esküvők szervezése során mindenki nagy figyelmet fordít a helyszín kiválasztására, designra, ruhaválasztásra, zenészre, vőfélyre, az ünnepi vacsora menüjére, de annál kevésbé foglalkozik azzal, hogy ki és milyen eszközökkel készíti az esküvői felvételeket.
Lehet, hogy én egy kicsit elfogult vagyok a mi munkánkkal kapcsolatban, de a helyszínt csak egy napra bérlik, a díszítést reggel leszedik, a menyasszonyi ruhát visszaviszik a kölcsönzőbe, a zene dallamaira egyre kevésbé emlékszünk és a vőfély poénjaiból is csak egyet - kettőt tudnánk elmesélni.

Mi marad meg az esküvőből? Csak a film és a fényképalbum, amit akár évekkel később is szívesen megnézünk, vagy büszkélkedünk az unokáinknak.  Az esküvő után, amikor mindenki pihen és visszatér a hétköznapi kerékvágásba, a filmkészítés neheze csak ekkor kezdődik.
A rengeteg vágóképből ki kell válogatni, ami a klip vagy a film elkészítése szempontjából szükséges. Ezután következik az alkotó munka, hanganyag szerkesztése, zene kiválasztása, fényelés, színezés stb. 
Egy barátom néhány napot eltöltött nálunk a stúdióban, így egy kicsit belelátott a mindennapi munkánkba és teljesen megdöbbent, hogy milyen aprólékos, sziszi-fuszi, idegörlő munka egy film elkészítése. 

Talán nem kell bizonygatnom,  egy rokontól vagy egy baráttól nem lehet elvárni, hogy egy hétig vagy kettőig ott üljön a számítógép előtt és az esküvői filmünket szerkessze, vágja, csinosítgassa ( ha egyáltalán rendelkezik a szükséges technikai háttérrel).

Ajánlatkérés

Foglaltsági naptár